top of page
Videoproductiebedrijf - Video Agency - Videjow
  • Foto van schrijverRobert Schepers

De evolutie van ENG: van analoog naar digitaal

Electronic News Gathering (ENG) heeft sinds de oprichting ervan in de jaren zeventig een lange weg afgelegd. Oorspronkelijk omvatte ENG het gebruik van omvangrijke en dure analoge apparatuur om nieuwsbeelden vast te leggen en te verzenden. Met de technologische vooruitgang is ENG echter geëvolueerd naar een efficiënter en kosteneffectiever proces door het gebruik van digitale rapportage. Laten we de evolutie van ENG eens nader bekijken en hoe deze de manier heeft veranderd waarop nieuws wordt verzameld en gerapporteerd.


OUDSTE ENG-UITZENDCAMERA
Ikegami HL-33

Analoog ENG

In de begindagen van ENG gebruikten nieuwsploegen grote en zware camera's, recorders en microgolf-wagens om beelden vast te leggen en te verzenden. Deze apparatuur was niet alleen duur, maar er was ook een team van technici voor nodig. Dit maakte het voor kleinere nieuwszenders moeilijk om te concurreren met grotere netwerken. Bovendien beperkte het analoge formaat de hoeveelheid beeldmateriaal dat kon worden vastgelegd en verzonden, waardoor het een uitdaging werd om de laatste nieuwsverhalen te verslaan.


SONY BROADCAST ENG-CAMERA

Digitaal ENG

Met de introductie van digitale technologie is ENG toegankelijker en kosteneffectiever geworden. Digitale camera's en recorders zijn kleiner, lichter en betaalbaarder, waardoor nieuwsploegen gemakkelijker onderweg beeldmateriaal kunnen vastleggen. Door het gebruik van digitale formaten kunnen er ook meer beelden worden vastgelegd en verzonden, waardoor het gemakkelijker wordt om belangrijke nieuwsverhalen te verslaan. Hierdoor is het speelveld voor kleinere nieuwszenders gelijker geworden, waardoor ze kunnen concurreren met grotere netwerken.


NL CAMERAMAN

Digitale reportage

Digitale verslaggeving heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop nieuws wordt verzameld en uitgezonden. Met behulp van digitale camera's en recorders kunnen nieuwsploegen beelden vastleggen en deze in realtime terugsturen naar het station. Dit maakt een snellere en efficiëntere rapportage van het laatste nieuws mogelijk. Bovendien maken digitale formaten het gemakkelijker om beeldmateriaal te bewerken en te manipuleren, waardoor het gemakkelijker wordt om nieuwssegmenten van hoge kwaliteit te creëren.


LIVE ENG UITZENDING CAMERA LIVEU
Live beelden doorsturen met LiveU.

De opkomst van mobiele journalistiek

De introductie van smartphones en andere mobiele apparaten heeft ook een aanzienlijke impact gehad op ENG. Met de mogelijkheid om beelden rechtstreeks vanaf een mobiel apparaat vast te leggen en te verzenden, kunnen journalisten nu overal en altijd verslag doen van de laatste nieuwsverhalen. Dit heeft het voor nieuwszenders gemakkelijker gemaakt om verhalen te verslaan op afgelegen locaties of gebieden waar traditionele ENG-apparatuur mogelijk niet kan bereiken.


FREELANCE ENG-CAMERAMAN

De toekomst van ENG

Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, ziet de toekomst van ENG er veelbelovend uit. Met de opkomst van virtuele en augmented reality kunnen nieuwszenders kijkers binnenkort mogelijk rechtstreeks naar de scène van een verhaal vervoeren. Bovendien komt het gebruik van drones voor nieuwsgaring steeds vaker voor, waardoor unieke en dynamische beelden kunnen worden vastgelegd. Deze ontwikkelingen zullen de manier waarop nieuws wordt verzameld en uitgezonden, in de toekomst blijven bepalen.

ENG heeft een lange weg afgelegd sinds de begindagen van omvangrijke en dure analoge apparatuur. Met de evolutie van digitale berichtgeving is nieuwsgaring toegankelijker, efficiënter en kosteneffectiever geworden. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, ziet de toekomst van ENG er rooskleurig uit en kunnen we nog meer innovatieve manieren verwachten om het nieuws vast te leggen en uitzenden.Comments


bottom of page