top of page
Videoproductiebedrijf - Video Agency - Videjow
  • Foto van schrijverRobert Schepers

Onze allereerste film "Grenzeloos Verraad" komt in de bioscoop!

Een jongensdroom die uitkomt, een echte bioscoopfilm maken. In dit artikel lees je hoe het allemaal begon. Onze eerste bioscoopfilm is werkelijkheid geworden. We begonnen met nul ervaring. We hadden nog nooit een bioscoopfilm gemaakt. We werden hard uitgelachen door mensen die niet in ons geloofden destijds, wanneer we vertelden over onze ambitieuze plannen. Maar nu na 4 jaar knokken met z'n allen, wordt onze eerste bioscoopfilm uitgebracht door de grootste film distributeur van de Benelux "Dutch Film Works". Onze film wordt internationaal verkocht en is vanaf April 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien.


“Je kan alleen maar met passie dit bereiken”

Martin Ruttenberg - Dutch Film Works


Wat was mijn functie in deze film?

Mijn taak was om mooie filmbeelden te schieten die tevens de emotie versterken in de film. Als director of photography hou ik me niet alleen bezig met de camera, maar vooral ook hoe een scene het beste tot zijn recht komt. Wanneer je bijvoorbeeld iemand van onderen filmt dan lijkt degene sterk en machtig. Wanneer je diezelfde persoon van bovenaf filmt dan is diezelfde persoon ineens kwetsbaar. Dit is één van de film trucs die je kan toepassen. Dit is de emotionele waarde die je kan toevoegen als cinematograaf. Dit kun je dan combineren door ook nog eens de juiste belichting toe te passen die ook het juiste gevoel overbrengt. Bij een dramatische scene maak ik het liefst gebruik van hard licht. Ik hou van veel improviseren met weinig middelen. Dat is dus constant zoeken naar de beste oplossing op dat moment. Dit heeft ervoor gezorgd dat we hele mooie scenes hebben opgenomen voor Grenzeloos Verraad.


Behind the scenes, Grenzeloos Verraad
Behind the scenes van Grenzeloos Verraad

Sommigen verklaarden ons voor gek

Ons team vertelde wel eens over onze ambitieuze plannen, om een oorlogsfilm te gaan maken. "Poeh, dat is ambitieus!!" Sommigen hadden er niet of geen vertrouwen in dat dit zo groot zou uitpakken. "Jullie maken een oorlogsfilm? Mmmm... Jajaaaa... Eerst nog maar eens zien... " Drentse nuchterheid! :)

Met deze video trokken we meer aandacht naar onze oorlogsfilm.


Wat klein begon werd groter en groter....

Onze eerste intentie was om een oorlogsfilm te gaan maken die in verschillende filmhuizen te zien zou zijn. Natuurlijk hadden we gedroomd dat die ook in de bioscoop zou komen en op Netflix. Maar zouden wij als filmcrew uit Drenthe zoiets kunnen doen? Wat een droom blijkt te zijn werd uiteindelijk werkelijkheid. De landelijke release van onze bioscoopfilm is april 2023. Vanaf dan zal de film in heel Nederland te zien zijn in alle bioscopen. De werktitel van de film was Verraderlijke Liefde, deze is veranderd naar Grenzeloos Verraad.

Grenzeloos Verraad geproduceerd in Drenthe

Waar het allemaal begon

Peter Nillesen, geen full-time acteur maar werkzaam als leidinggevende bij een industrieel bedrijvenpark. Peter had al veel ervaring met acteren. Hij heeft onder andere geacteerd in de film Michiel de Ruijter. Maar zelf nog nooit een hoofdrol gehad. Peter had ik ontmoet tijdens een commerciële film opdracht. We hadden Peter ingehuurd als acteur. Een opdracht van regisseur Thomas Nauw, eigenaar en oprichter van CFX Digital. Gaandeweg tijdens het gesprek vertelde Peter ons over zijn ambitieuze plannen om een oorlogsfilm te willen maken. Hij vertelde ons over het oorlogsverhaal dat hij geschreven heeft. We waren allemaal direct enthousiast en wilden graag meewerken aan deze grote uitdaging.

Actie scenes Grenzeloos Verraad

Onze crew had 0 ervaring met speelfilms maken

We gingen samen de uitdaging aan... Maar waar te beginnen? Onze crew bestond nog maar uit een klein aantal mensen. Ikzelf heb de functie D.O.P ingenomen (director of photography) Thomas als de regisseur van de film. Maarten Nauw, de broer van Thomas, is een kunstenaar met 3D animaties en special effects, en Wim van der Glas doet het camerawerk. Wim van der Glas is een fantastische cameraman die bakken ervaring heeft. Hij is al op vele plekken in de wereld geweest met zijn camera. Maar ook nog geen ervaring met het maken van speelfilms. Om mijn kennis als d.o.p te vergroten heb ik een aantal online cursussen gedaan over belichting, lens keuze en waarom je bepaalde composities maakt om een bepaalde sfeer neer te zetten.

Crowdfunding bioscoopfilm

Stichting ZOD film

Gaandeweg het proces kwamen we erachter dat we veel meer mankracht nodig zijn om een bioscoopfilm te maken. Nadat onze plannen waren aangekondigd in een artikel van het Dagblad van het Noorden nam Rob Camies contact met ons op. Rob is voorzitter van Stichting ZOD-film. Voor ons was dit een onbekende partij. Rob was enthousiast over onze plannen en bood ons aan om te helpen met het verkrijgen van financiële middelen om zo de film naar een hoger niveau te tillen.

pre-productie Videjow

We kregen steun uit alle hoeken

We zijn onze donateurs erg dankbaar die in ons hebben geloofd. Naast vele anonieme donateurs kregen we ook veel steun vanuit de Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, Hardenberg en vele anderen. Ook hebben we een behoorlijk bedrag opgehaald via een crowdfunding. Al dit geld is vooral besteed aan kosten zoals het kopen kleding, wapens, props, veel kogels, reiskosten en veel catering :). Iedereen die heeft meegeholpen, dan heb ik het over crew/acteurs/productie en vele anderen hebben kosteloos hun eigen expertise ingezet. In totaal hebben er wel meer dan 400 mensen aan onze film gewerkt.

RTV Drenthe heeft mooie behind the scenes opnames gemaakt van Grenzeloos Verraad.


De film werd groter dan we verwacht hadden

Het werd grootser en grootser. Er werden meer functies ingevuld omdat we simpelweg alles niet zelf konden gaan doen. Wij hadden onze focus nodig tijdens het filmen. Manon Huizing ging de productie doen en tegelijk verzorgde ze ook de catering op set samen met Ingrid Bisschop. Bas Schrama was productieleider op de set, Björn Strengers hebben we gepromoveerd tot "Gaffer", Thimo Janse als "Best Boy" en ging helpen met de belichting, maar deden soms ook het geluid. Tim Elzinga deed de clapperboard, maar was vaak ook camera assistent. Danny de Roo deed de behind the scenes, maar deed soms ook geluid samen met Daisy Pouw, Tobias Gerrits, Frank van der Pijl en Jildis Meja. Frank Evenhuis liep destijds stage bij Wim en hielp ook met alles op en rondom de filmset. Voor alle stunts en Special Effects kregen wij hulp van Tim Bone en Ralf Cordes. Zei zorgen voor alle explosies en benen die eraf werden gehakt. Kortom, we improviseerden veel omdat we niet de grote budgetten hadden waarbij we elke functie konden invullen door een full-time professional. En uiteindelijk maakt het niet uit wie het doet, als het maar met passie gebeurd. En dat is ook de enige reden dat onze film beter en beter is geworden.

re-enactment vereniging
Een foto van een aantal leden van de re-enactment vereniging.

Het Veenpark Museum in Barger Compscuum werd omgetoverd tot filmlocatie.


Een sneeuwbal effect ontstond

Het script van Grenzeloos Verraad was kleiner geschreven dan de uiteindelijke film is geworden. Dat komt omdat we steun kregen vanuit alle hoeken. Vele oorlog verzamelaars namen contact met ons op en boden hun diensten en materieel ter beschikking. De production value van Grenzeloos Verraad is daarom gigantisch te noemen. Zo hebben we een originele tank, vele zijspan motoren, jeeps vrachtwagens en een echt vliegtuig uit de tweede wereldoorlog in onze film.

Ja, dan krijg je wel even kippenvel wanneer je dit soort dingen allemaal mag meemaken.

Vliegveld Hoogeveen, één van de vele filmlocaties van de film Grenzeloos Verraad.


We kregen hulp van Re-enactment verenigingen

We zijn dankbaar dat ze ons hebben geholpen. Verschillende re-enactment groepen hebben er mede voor gezorgd dat Grenzeloos Verraad een film is, die puur is. Deze mensen weten als geen ander hoe het er aan toe gaat in een gevecht. Maar ook letten ze op alle details zoals kleding, houding en weten de complete historie van alles. Mede door hun is Grenzeloos Verraad een oorlogsfilm waarin alles moest kloppen. Op elk detail werd gelet.


re-enactment vereniging
Een foto van een aantal leden van de re-enactment vereniging.

Alle film props zijn originele stukken

We hebben alleen gebruik gemaakt van originele film props. Grenzeloos verraad is daarom een film die goed mogelijk de werkelijkheid laat zien. We hebben daarom zo min mogelijk gebruik gemaakt van digitale effecten. Alle gevecht scene's in de film zijn echt. Er werd echt geschoten (wel met losse flodders uiteraard). Om dit te kunnen doen hebben we daarom de schiet scenes opgenomen vlak over de grens in Duitsland, ergens in een bos dichtbij het plaatsje Laar. Op set hadden we altijd speciale wapenmeesters waaronder Nico van Gijn. Hij zorgde ervoor dat alles veilig verliep volgens de regels. We hebben zelfs een MG42 machine geweer in de film. Deze hebben we met drie camera's tegelijk gefilmd. Simpelweg omdat het schieten met dit zwaar geschut behoorlijk duur was.

De wapens gebruikt in Grenzeloos Verraad
Een klein deel van de wapens die gebruikt zijn in onze oorlogsfilm.


Op naar Bad Berka

Dit was hét uitje voor de film crew van Grenzeloos Verraad. We vertrokken met twee busjes vanuit Emmen richting Bad Berka, een klein dorpje in Duitsland. Daar wachtte een grote uitdaging op ons. De Duitse re-enactment groep had een jaar lang voor ons een complete loopgraaf gemaakt. Dit allemaal alleen met een schopje zonder graafmachine of iets dergelijks. Precies zoals ze vroeger ook hadden gedaan. De locatie waar we gefilmd hebben was vroeger een oud brandstofdepot uit de tweede wereldoorlog. De huidige eigenaar heeft dit in alle ere weten te herstellen.

re-enactment vereniging
Onze filmcrew in een echte bunker uit de tweede wereldoorlog.

Echte dialogen met Duits accent

We hebben veel steun gehad van een grote re-enactment groep in de buurt van het Duitse dorpje Bad Berka. Door hun bijdrage hebben we Grenzeloos Verraad naar een nog hoger niveau weten te tillen. Echte dialogen met het juiste Duitse accent. Iets dat vaak ontbreekt in andere oorlogsfilms.

Bioscoopfilm filmopnames Grenzeloos Verraad

Het leek wel een oorlogsgebied

Alles op de set klopte gewoon. De loopgraven, de kleding en iedereen die het hele weekend in zijn rol bleef. Het voelde als werkelijkheid, het was alsof alle puzzelstukjes ineen vielen. Het is een andere oorlogsfilm dan een film die in Hollywood is gemaakt met een gigantisch budget.


Een artikel over Grenzeloos Verraad in de Duitse krant.

It's a Wrap

Na circa 4 jaar en veel bloed zweet en tranen zitten de filmopnames erop. Maar de trein denderde verder. Thomas heeft daarna gigantisch veel tijd gestopt in de voormontage samen met Nico Westerhof en daarna film editor Efin de Landmeter.


Filmcrew: Grenzeloos Verraad
De filmcrew van Grenzeloos Verraad in Bad Berka.

We trokken de aandacht van Dutch Film Works

Na een lange tijd was onze film dan bijna klaar voor de grootste filmpremière in het Atlas Theater van Emmen. Maar ineens zaten we aan tafel bij Dutch Film Works, de grootste film distributeur van de Benelux. Ze vonden de kwaliteit die we hadden neergezet fenomenaal. Het was werkelijk ongelofelijk dat we dit met zo'n klein budget hadden weten te bewerkstelligen. En dat allemaal gemaakt door mensen uit Drenthe. We vonden het erg bijzonder dat we mochten samenwerken met Eric de Groot en Martin Ruttenberg van Dutch Film Works. We zijn dan ook erg dankbaar dat Eric en Martin vertrouwen in ons hebben gehad, dat wij, met onze filmcrew uit Drenthe zoiets kunnen neerzetten met zo weinig middelen.Dennis Bots en Eric de Groot
Een behind the scenes foto van regisseur Dennis Bots samen met Eric de Groot tijdens de filmopnames van "Grenzeloos Verraad".


We kregen hulp van On Air Media

Onze crew werd verder uitgebreid met de komst van On Air Media, Anton van de Koppel. Anton en zijn team hebben zich vooral gericht op de afwerking van de film waaronder de montage, grading en geluidsnabewerking.

Dennis Bots en Thomas Nauw.
Dennis Bots en Thomas Nauw samen op de set van Grenzeloos Verraad.

Dennis Bots, winnaar Gouden Kalf

Om Grenzeloos Verraad naar een nog hoger level te tillen hebben we hulp gekregen van Dennis Bots. Samen met Dennis hebben we de verhaallijn nog verder uit weten te diepen. Samen hebben we nog een aantal scenes extra gefilmd. Ook Dennis was erg onder de indruk wat we samen hebben neergezet met onze filmcrew uit Drenthe. We zijn allen enorm dankbaar dat Dennis ons heeft geholpen. We hebben in korte tijd gigantisch veel geleerd. Voor ons allen een enorme ervaring dus, om nooit te vergeten.


Dennis Bots en Robert Schepers - behind the scenes
Regisseur Dennis Bots samen met d.o.p. Robert Schepers


Grenzeloos Verraad is vanaf April 2023 te zien in de bioscoop

Wij kijken uit naar de release van Grenzeloos Verraad. Onze jongensdroom is uitgekomen, het maken van een echte bioscoopfilm. We kijken dan ook erg uit wat de toekomst ons mag brengen. We hebben alweer een aantal vervolg films in de planning staan, waaronder een film over Vincent van Gogh, maar hierover later meer. Nu eerst genieten van onze allereerste bioscoopfilm, "Grenzeloos Verraad".


Robert Schepers - eigenaar Videjow.nl
Robert Schepers - oprichter Videjow.nl en cinematograaf.


Dit artikel is geschreven door Robert Schepers. Robert is de cinematograaf (Director of Photography) van Grenzeloos Verraad. Tevens is hij oprichter van Videjow.nl, een one-stop videoproductiebedrijf die een totaaloplossing biedt voor bedrijven en merken. Videjow.nl produceert onder andere bedrijfsfilms, promotiefilms en videoclips.

Comments


bottom of page