Muziek en beeld zijn een perfecte combinatie. Beide zijn het krachtige media, die geschreven tekst levendig maken. Muziek en beeld wekken beide meteen associaties op bij je doelgroep, en zorgen daarmee voor een uniek effect en meer retentie. Ben je muzikant? Dan zoek je ongetwijfeld iemand om een muziekvideo te laten maken. Of pak je zelf de camera vast? We leggen je in een aantal stappen uit hoe het maken van een muziekvideo werkt. Maar eerst…
Inspiratie van deze succesnummers
De Staat, Muse en meer: er zijn veel artiesten die niet per se bekend zijn geworden om hun muziek, maar juist om de vette videoclips. Leuk feitje: veel videoclips worden tegenwoordig als drone video gefilmd. Dat, en onderstaande tips, maken je muziekvideo tot een groot succes.
1. Begin bij het budget
Bij muziekvideo’s is budget net zo belangrijk als andere soorten video’s. Als je weet wat je kunt besteden, weet je of je acteurs kunt inhuren, een locatie afhuurt en welke techniek ingezet wordt.
2. Screenwriter, waar ben je?
Stap twee is het bedenken van je verhaal. Je hebt namelijk al een goede basis met het lied waarvoor je de video maakt. Daar zit een goed verhaal in, hoe wil je dat in beeld uitdrukken? Schrijf ook op, op welke doelgroep jij je richt. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk mensen bereiken met je muziek, maar om iemand écht goed aan te spreken zul je de groep moeten verkleinen. Als je dat weet, pas je hier ook de keuzes voor film op aan. Denk aan kleuren die de doelgroep aanspreken, maar ook bepaalde (popcultuur)stijlen of mooie overgangen.
3. Don’t shoot the messenger
Tijd om te shooten! Belangrijk is het juiste licht, een goede planning en visagie. Wees creatief en neem de video op meerdere locaties op. Of zorg voor een unieke wijze van schieten als je in één ruimte opneemt. Bijvoorbeeld een 360 graden video. Denk bij het filmen van een low-budget muziekvideo aan een halve opnamedag. Zoek je het ‘hogerop’? Dan denk je al snel aan 1 of meerdere dagen. Maak je shots van een optreden? Dan is het handig om meerdere takes en uitsnedes hiervan te filmen. Deze vul je het beste aan met ‘b-roll’. Dat zijn shots die de sfeer tonen en het verhaal vertellen.
4. Montage tot in de puntjes
Het filmen en het verhaal lijkt het belangrijkste proces, maar vaak gaat het mis bij editing. Een video monteren, zodat het er niet alleen gelikt uitziet, maar ook de doelgroep aanspreekt (en misschien wel viraal gaat) is geen koud kunstje. Als deze eenmaal geëdit is, is de juiste resolutie en het formaat ook belangrijk voor de kanalen waarop je de video plaatst. Zoek deze op, zodat je zeker weet dat je het goed doet.
Liever een muziekvideo laten maken?
Een videoclip zelf maken is veel werk. En ook nog eens duur, omdat je de techniek waarschijnlijk eenmalig huurt. Videjow neemt het graag voor je uit handen. We zetten (als je budget dit toelaat) een complete crew in. Visagie, regie, camera, en een lichttechnicus. Ook regelen we alle (pre)productie voor je. Zijn er bijvoorbeeld modellen nodig? Welke locatie huren we af? We zorgen dat alles op de opnamedag voor je klaarstaat.
Comments