top of page
Videoproductiebedrijf - Video Agency - Videjow
  • Foto van schrijverRobert Schepers

Wat is creativiteit: het omarmen van imperfectie in het creatieve proces


wat is creativiteit

Als mensen streven we voortdurend naar perfectie. We willen onberispelijke kunstwerken maken, perfecte verhalen schrijven en onberispelijke producten produceren. In het creatieve proces is perfectie echter niet altijd haalbaar. Sterker nog, het omarmen van imperfectie kan vaak leiden tot meer authentieke en betekenisvolle creaties. In dit artikel onderzoeken we de kunst van het loslaten en hoe dit het creatieve proces kan verbeteren.


Creativiteit: het proces

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden tijdens het creatieve proces is dat imperfectie deel uitmaakt van de reis. Het is normaal dat je iets perfects wilt creëren, maar het is belangrijk om te erkennen dat fouten en onvolkomenheden deel uitmaken van het proces. Ze stellen ons in staat om te leren en te groeien als kunstenaars en makers. In plaats van naar perfectie te streven, omarm je de onvolkomenheden en gebruik je ze in je voordeel.


Omarm fouten

Fouten worden vaak gezien als mislukkingen, maar in het creatieve proces kunnen ze waardevolle leerervaringen zijn. Als we fouten maken, worden we gedwongen buiten de gebaande paden te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Dit kan leiden tot onverwachte en unieke creaties. In plaats van bang te zijn om fouten te maken, omarm ze en kijk waar ze je naartoe brengen.


De kracht van imperfectie

Perfectie kan vaak koud en onbetrouwbaar aanvoelen. Imperfectie daarentegen kan diepte en karakter aan een creatie toevoegen. Het kan het herkenbaarder en menselijker maken. In een video kan een perfect personage bijvoorbeeld saai en oninteressant zijn. Maar een gebrekkig karakter met onvolkomenheden kan herkenbaarder en boeiender zijn. Het omarmen van imperfectie kan een laagje authenticiteit aan je werk toevoegen.


Controle loslaten

Een van de grootste uitdagingen bij het omarmen van imperfectie is het loslaten van de controle. Als makers willen we vaak volledige controle hebben over ons werk. Dit kan echter de creativiteit onderdrukken en ons potentieel beperken. Door de controle los te laten en imperfectie te omarmen, stellen we ons open voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. Dit kan leiden tot meer unieke en betekenisvolle creaties.


De schoonheid van imperfectie

In de Japanse cultuur bestaat er een concept genaamd ‘wabi-sabi’, dat de schoonheid van imperfectie viert. Het is het idee dat imperfectie iets echt mooi maakt. In het creatieve proces kunnen we dit concept toepassen door de onvolkomenheden in ons werk te omarmen. In plaats van naar perfectie te streven, kunnen we de schoonheid van de gebreken waarderen en deze gebruiken om onze creaties te verbeteren.


De reis, niet de bestemming

Uiteindelijk gaat het creatieve proces om de reis, niet om de bestemming. Door imperfectie te omarmen, kunnen we van de reis genieten en van onze fouten leren. Het stelt ons in staat om meer authentieke en betekenisvolle kunstwerken te creëren. Dus de volgende keer dat je merkt dat je naar perfectie streeft, onthoud dan dat imperfectie deel uitmaakt van het proces en omarm het.Opmerkingen


bottom of page