top of page
Videoproductiebedrijf - Video Agency - Videjow
  • Foto van schrijverRobert Schepers

Wat is een 9:16 video?

De opkomst van sociale mediaplatforms als Instagram en TikTok heeft de afgelopen jaren geleid tot een nieuwe trend in videocreatie: de 9:16 video. Maar wat is precies een 9:16 video en waarom wordt deze zo populair? In dit artikel duiken we in de basisprincipes van 9:16 video's en hoe deze uw videomarketingstrategie ten goede kunnen komen.


9:16 VIDEO

Wat is een 9:16 video?

Een 9:16 video is een video met een verticale beeldverhouding van 9 eenheden breed bij 16 eenheden hoog. Dit is het tegenovergestelde van de traditionele horizontale beeldverhouding van 16:9, die vaak wordt gebruikt voor televisie- en computerschermen.

De opkomst van smartphones en sociale-mediaplatforms die voornamelijk toegankelijk zijn via mobiele apparaten heeft geleid tot de populariteit van 9:16 video's. Deze video's zijn geoptimaliseerd voor weergave op een verticaal scherm, waardoor ze ideaal zijn voor mobiele gebruikers.


Waarom worden 9:16 video's populair?

De populariteit van 9:16-video’s kan worden toegeschreven aan de opkomst van sociale mediaplatforms zoals Instagram en TikTok. Deze platforms zijn voornamelijk toegankelijk via mobiele apparaten en hun gebruikers zijn gewend om door verticale inhoud te scrollen.

Bovendien zijn 9:16-video's boeiender en meeslepender op mobiele apparaten. Ze nemen het volledige scherm in beslag, waardoor kijkers zich gemakkelijker en zonder afleiding op de inhoud kunnen concentreren. Dit kan leiden tot hogere betrokkenheidspercentages en betere algehele prestaties voor video inhoud.Hoe kunnen 9:16-video's uw videomarketingstrategie ten goede komen?

Nu video het digitale landschap blijft domineren, is het belangrijk dat bedrijven op de hoogte blijven van videotrends en hun strategieën dienovereenkomstig aanpassen. Hier volgen enkele manieren waarop 9:16 video's jouw videomarketingstrategie ten goede kunnen komen.


Verhoogde betrokkenheid

Een van de belangrijkste voordelen van 9:16 video's is dat ze de aandacht van kijkers kunnen trekken en vasthouden. Omdat het hele scherm aan de video is gewijd, is de kans kleiner dat kijkers worden afgeleid door andere inhoud of meldingen. Dit kan leiden tot hogere betrokkenheidspercentages en betere algehele prestaties voor je video's.


Betere mobiele optimalisatie

Nu de meerderheid van de gebruikers van sociale media toegang heeft tot platforms via hun mobiele apparaten, is het belangrijk voor bedrijven om hun inhoud te optimaliseren voor mobiele weergave. 9:16 video's zijn speciaal ontworpen voor verticale weergave op mobiele apparaten, waardoor ze perfect geschikt zijn voor sociale-mediaplatforms.Meer creatieve vrijheid

De verticale beeldverhouding van 9:16 video's zorgt voor meer creatieve vrijheid bij videobewerking. Bij een traditionele horizontale video ben je beperkt tot een bepaalde framegrootte en moet je mogelijk het beeldmateriaal bijsnijden of inzoomen om het in het frame te laten passen. Met 9:16-video's beschik je over een groter frame om mee te werken, waardoor dynamischere en creatievere opnamen mogelijk zijn.


Betere prestaties op sociale media

Zoals eerder vermeld zijn sociale mediaplatforms zoals Instagram en TikTok voornamelijk toegankelijk via mobiele apparaten. Door 9:16 video's te gebruiken, optimaliseer je jouw inhoud voor deze platforms en vergroot je de kans dat jouw video's door je doelgroep worden gezien en gebruikt.Hoe u een 9:16-video maakt

Het maken van een 9:16-video is vergelijkbaar met het maken van een traditionele horizontale video, maar er zijn een paar belangrijke verschillen waarmee je rekening moet houden. Hier volgen enkele tips voor het maken van een succesvolle 9:16-video.


Plan je video opnamen

Houd er bij het plannen van je opnamen rekening mee dat de video verticaal wordt bekeken. Dit betekent dat je mogelijk jouw kadrering en compositie moet aanpassen aan de beeldverhouding van 9:16. Het is ook belangrijk om de belangrijkste elementen van je video in het midden van het frame te houden, omdat ze daar het meest zichtbaar zijn op een verticaal scherm.


Gebruik verticale beelden

Als je optimaal wilt profiteren van de beeldverhouding van 9:16, kun je overwegen om specifiek beeldmateriaal voor verticale weergave te maken. Dit kunnen opnamen zijn van mensen, objecten of landschappen die groter zijn dan breed. Hierdoor ziet jouw video er natuurlijker en aantrekkelijker uit op een verticaal scherm.


Bewerken voor verticale weergave

Houd er bij het bewerken van jouw video rekening mee dat deze verticaal wordt bekeken. Dit betekent dat je mogelijk de plaatsing van tekst, afbeeldingen en andere elementen moet aanpassen aan de beeldverhouding van 9:16. Het is ook belangrijk om de belangrijkste elementen van je video in het midden van het frame te houden, omdat ze daar het meest zichtbaar zijn op een verticaal scherm.Voorbeelden van succesvolle 9:16-video's

Instagram-reels

Instagram Reels, een functie vergelijkbaar met TikTok, is een goed voorbeeld van de populariteit van 9:16 video's. Deze korte, verticale video's zijn speciaal ontworpen voor mobiele weergave en zijn een hit geworden onder Instagram-gebruikers.


Verticale advertenties op Facebook

Facebook heeft ook op de 9:16 videotrend gesprongen door verticale advertentie-opties voor bedrijven aan te bieden. Deze advertenties zijn geoptimaliseerd voor mobiele weergave en het is aangetoond dat ze een hogere betrokkenheidspercentages hebben dan traditionele horizontale advertenties.Conclusie

Nu het gebruik van sociale media en mobiele apparaten blijft stijgen, is het belangrijk voor bedrijven om hun videomarketingstrategieën aan te passen aan deze trends. 9:16 video's bieden een unieke en boeiende manier om uw doelgroep op sociale-mediaplatforms te bereiken en kunnen leiden tot betere algehele prestaties van jouw video-inhoud. Door de basisbeginselen van 9:16-video's te begrijpen en deze in jouw strategie op te nemen, kun je voorop blijven lopen en jouw publiek op een effectievere manier bereiken.


Commenti


bottom of page