top of page
Videoproductiebedrijf - Video Agency - Videjow
  • Foto van schrijverRobert Schepers

Wat is een Gaffer bij het maken van films


wat is een gaffer

Als je ooit een film of tv-programma hebt gezien, heb je waarschijnlijk de aftiteling aan het einde zien rollen en de functietitel gaffer opgemerkt. Maar wat doet een gaffer precies tijdens het produceren van films? In dit artikel onderzoeken we de rol van een gaffer bij het maken van films en waarom ze een essentieel onderdeel zijn van elk productieteam.


Wat is de rol van een Gaffer

Een gaffer is het hoofd van de elektrische afdeling op een filmset. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van alle verlichtings- en elektrische apparatuur die in een productie wordt gebruikt. De term gaffer ontstond in de begindagen van het filmmaken, toen de hoofd elektricien een ‘gaffel’ of lange paal gebruikte om de verlichting op de set aan te passen.


Samenwerking met de Director of Photography

De gaffer werkt nauw samen met de Director of Photography (DP) om voor elke scène de gewenste verlichting te creëren. De DP is verantwoordelijk voor de algehele look en feel van de film en de gaffer helpt hun visie tot leven te brengen door middel van verlichting. Ze werken samen om het type verlichting te bepalen dat nodig is, de plaatsing van de lampen en de intensiteit van het licht.


Leidinggeven aan de afdeling Grip

De gaffer houdt ook toezicht op de grip afdeling (grip department), die verantwoordelijk is voor het opzetten en onderhouden van alle grip apparatuur op de set. Grip apparatuur omvat items zoals standaards, klemmen en bevestigingsmaterialen die worden gebruikt om verlichtingsapparatuur te ondersteunen en te manipuleren. De gaffer werkt nauw samen met de key grip, die verantwoordelijk is voor de grip afdeling, om ervoor te zorgen dat alle apparatuur correct en veilig wordt opgesteld.


Samenwerken met de Production Designer

De gaffer werkt ook samen met de production designer om ervoor te zorgen dat het lichtontwerp aansluit bij de algehele esthetiek van de film. Ze werken samen om voor elke scène een samenhangend uiterlijk en gevoel te creëren, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als kleur, stemming en toon.


Het belang van een gaffer bij het maken van films

De rol van een gaffer lijkt misschien eenvoudig, maar hun bijdragen aan een film zijn cruciaal. Hier zijn enkele redenen waarom een ​​gaffer essentieel is bij een filmproductie.


Het creëren van de juiste sfeer

Verlichting speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de sfeer en sfeer van een scène. De expertise van een gaffer op het gebied van lichttechnieken en apparatuur is essentieel om voor elke scène de gewenste sfeer te creëren. Ze gebruiken een combinatie van natuurlijk en kunstlicht om het gewenste effect te bereiken, of het nu een helder en vrolijk tafereel is of een donker en onheilspellend tafereel.


Verbetering van de beelden

Naast het bepalen van de sfeer, vergroot verlichting ook de visuele aantrekkingskracht van een film. De kennis van een gaffer op het gebied van verlichtingstechnieken en apparatuur stelt hem in staat visueel verbluffende scènes te creëren die de aandacht van het publiek trekken. Ze gebruiken verschillende soorten licht, zoals spotlights, schijnwerpers en diffuus licht, om diepte en dimensie in een scène te creëren.


Een gaffer zorgt voor veiligheid op de set

De gaffer is verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van de elektrische- en verlichtingsapparatuur op de set. Ze werken nauw samen met de key grip om ervoor te zorgen dat alle apparatuur correct en veilig wordt opgesteld. Ze zorgen er ook voor dat alle elektrische snoeren en kabels veilig worden weggestopt om ongelukken op de set te voorkomen.


Tijd en geld besparen

De expertise van een gaffer op het gebied van verlichting en elektrische apparatuur kan tijd en geld besparen op een filmset. Zij weten de verlichting snel en efficiënt op te stellen en af ​​te stellen, wat kostbare tijd kan besparen tijdens de productie. Ze hebben ook een diepgaand inzicht in de apparatuur die nodig is voor elke scène, wat onnodige aankopen of huur kan voorkomen, waardoor uiteindelijk geld wordt bespaard voor de productie.


Het gereedschap van een Gaffer

De toolkit van een gaffer bestaat uit verschillende verlichtings- en elektrische apparatuur die ze gebruiken om de gewenste belichting voor een scène te creëren. Hier zijn enkele van de essentiële hulpmiddelen die een gaffer op een filmset gebruikt.


Verlichtingsapparatuur

Het meest cruciale gereedschap in de gereedschapskist van een gaffer is verlichtingsapparatuur. Dit omvat lampen van verschillende maten en soorten, zoals spotlights, schijnwerpers en diffuus licht. Ze gebruiken ook licht modificaties, zoals gels en diffusers, om de intensiteit en kleur van het licht aan te passen.


Elektrische apparatuur

Naast verlichtingsapparatuur gebruikt een gaffer ook verschillende elektrische apparatuur om de lichten van stroom te voorzien en te bedienen. Denk hierbij aan kabels, verlengsnoeren en dimmers. Ze gebruiken ook generatoren om stroom te leveren op locaties waar elektriciteit misschien niet direct beschikbaar is.


Grip uitrusting

Zoals eerder vermeld houdt de gaffer ook toezicht op de grip afdeling, die verantwoordelijk is voor het opzetten en onderhouden van alle grip apparatuur op de set. Dit omvat standaards, klemmen en bevestigingsmaterialen die worden gebruikt om verlichtingsapparatuur te ondersteunen en te manipuleren.


Voorbeelden van het werk van een Gaffer

Laten we, om de rol van een gaffer beter te begrijpen, eens kijken naar enkele praktijkvoorbeelden van hun werk in populaire films.


The Dark Knight

In de film The Dark Knight werkte de gaffer, Michael Bauman, nauw samen met de director of photography, Wally Pfister, om de donkere en gruizige sfeer van Gotham City te creëren. Ze gebruikten een combinatie van natuurlijk en kunstlicht om het gewenste effect te bereiken, waarbij het merendeel van de verlichting afkomstig was van praktische bronnen, zoals straatverlichting en koplampen.The Revenant

In de film The Revenant werkte de gaffer, Michael Bauman, samen met de director of photography, Emmanuel Lubezki, om de natuurlijke en realistische belichting van de wildernis te creëren. Ze gebruikten een combinatie van natuurlijk licht en kunstlicht om het gewenste effect te bereiken, waarbij het merendeel van de verlichting afkomstig was van natuurlijke bronnen, zoals de zon en vuur.Hoe word je een Gaffer?

Een gaffer worden vereist een combinatie van technische kennis, creativiteit en leiderschapsvaardigheden. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een ​​gaffer te worden in de filmindustrie.


Ervaring opdoen op het gebied van elektriciteit en verlichting

Om een ​​gaffer te worden, moet je een diepgaand inzicht hebben in elektrische en verlichtingsapparatuur. Overweeg om ervaring op te doen op deze gebieden door middel van stages of startersfuncties.


Leer van ervaren Gaffers

Een van de beste manieren om de rol van een gaffer te leren kennen, is door samen te werken met ervaren gaffers. Hierdoor krijg je praktijkervaring en kun je leren van hun expertise en technieken.


Bouw een portfolio

Zoals bij elke baan in de filmindustrie is het hebben van een sterk portfolio essentieel. Naarmate je meer ervaring opdoet, moet je het werk documenteren en in je portfolio opnemen om jouw vaardigheden en expertise onder de aandacht te brengen.


Conclusie

Een gaffer is een essentieel onderdeel van elk filmproductie team. Ze werken nauw samen met de director of photography, de production designer en de key grip om voor elke scène de gewenste verlichting te creëren. Hun expertise op het gebied van verlichting en elektrische apparatuur is van cruciaal belang bij het bepalen van de sfeer, het verbeteren van de beelden en het garanderen van de veiligheid op de set. Als je geïnteresseerd bent in een carrière in het maken van films, overweeg dan om de rol van een gaffer te verkennen en de vele mogelijkheden die deze biedt.Comments


bottom of page