top of page
Videoproductiebedrijf - Video Agency - Videjow
  • Foto van schrijverRobert Schepers

Wat is het Betoverende Bokeh Effect?


Wat is het bokeh effect

Heb je ooit een foto gezien met een mooie, dromerige achtergrond waardoor het onderwerp nog meer naar voren lijkt te komen? De kans is groot dat die foto een bokeh effect heeft. Maar wat is een bokeh effect precies en hoe kun je dit in je eigen fotografie bereiken?

In dit artikel duiken we in de wereld van bokeh en verkennen we de oorsprong, technieken en hoe je deze kunt gebruiken om je foto's te verbeteren.


Wat is een Bokeh effect?


De basis

Bokeh (uitgesproken als boh-kay) is een term afgeleid van het Japanse woord ‘boke’, wat ‘waas’ of ‘waas’ betekent. In de fotografie verwijst het naar de esthetische kwaliteit van de onscherpe gebieden in een afbeelding.

Het bokeh effect wordt gecreëerd door gebruik te maken van een geringe scherptediepte, wat betekent dat slechts een klein deel van het beeld scherp is, terwijl de rest wazig is. Dit creëert een gevoel van diepte en vestigt de aandacht van de kijker op het onderwerp.


De kenmerken

Het bokeh effect wordt gekenmerkt door zachte, ronde en vloeiende lichtcirkels in de onscherpe delen van het beeld. Deze cirkels worden gecreëerd door de onscherpe lichtpunten op de achtergrond, zoals straatverlichting, kaarsen of de zon.

De vorm en grootte van deze cirkels zijn afhankelijk van de vorm van de lensopening. Een lens met een rond diafragma produceert ronde bokeh, terwijl een lens met een hoekiger diafragma meer geometrische bokeh produceert.


Hoe het Bokeh effect te bereiken


Apparatuur

Om het bokeh effect te bereiken heb je een camera met handmatige instellingen en een lens met een groot diafragma nodig. Hoe groter het diafragma, hoe kleiner de scherptediepte en hoe uitgesprokener het bokeh-effect zal zijn.

Prime lenzen, die een vaste brandpuntsafstand hebben, hebben vaak de voorkeur voor het creëren van bokeh, omdat ze doorgaans een groter diafragma hebben dan zoomlenzen. U kunt echter nog steeds een bokeh effect bereiken met een zoomlens door een grote diafragma instelling te gebruiken.


Techniek

Volg deze stappen om het bokeh-effect te bereiken:

  1. Zet je camera in de handmatige modus.

  2. Kies een instelling voor een groot diafragma (een laag f-stopgetal).

  3. Concentreer u op uw onderwerp.

  4. Houd voldoende afstand tussen uw onderwerp en de achtergrond.

  5. Maak de foto.


Experimenteer met verschillende diafragma-instellingen en afstanden om het gewenste bokeh effect te bereiken. Houd er rekening mee dat hoe dichter uw onderwerp bij de camera is, hoe kleiner de scherptediepte zal zijn, wat resulteert in een meer uitgesproken bokeh-effect.


Creatief gebruik van Bokeh


Verbetering van de visuele esthetiek

Een van de meest voorkomende toepassingen van het bokeh effect is om de visuele esthetiek van een foto te verbeteren. Door een dromerige, onscherpe achtergrond te creëren, wordt het onderwerp het middelpunt van het beeld, waardoor het visueel aantrekkelijker wordt.

Deze techniek wordt vaak gebruikt bij portretfotografie, waarbij het onderwerp centraal staat en de achtergrond wazig is om een ​​gevoel van diepte te creëren en de aandacht te vestigen op de kenmerken van het onderwerp.


Een gevoel van mysterie toevoegen

Het bokeh effect kan ook worden gebruikt om een ​​gevoel van mysterie en intriges aan een foto toe te voegen. Door de achtergrond te vervagen, wordt de aandacht van de kijker naar het onderwerp getrokken, maar de onscherpe elementen op de achtergrond kunnen nog steeds diepte en interesse aan het beeld toevoegen.

Deze techniek wordt vaak gebruikt in de natuurfotografie, waarbij de onscherpe elementen op de achtergrond een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid aan de foto kunnen toevoegen.


Een feestelijke sfeer creëren

Het bokeh effect wordt ook vaak gebruikt bij vakantie- en evenementenfotografie om een ​​feestelijke sfeer te creëren. Door verlichting op de achtergrond te gebruiken, zoals kerstverlichting of sterretjes, kan het bokeh effect een magisch en betoverend gevoel aan de foto toevoegen.


Experimenteren met vormen

Hoewel het bokeh effect doorgaans wordt gekenmerkt door ronde lichtcirkels, kun je ook met verschillende vormen experimenteren om een ​​unieker en creatiever bokeh-effect te creëren.

Om dit te bereiken kun je een doe-het-zelf-bokehfilter maken door een vorm, zoals een hart of ster, uit een stuk zwart papier te knippen en aan de voorkant van je lens te bevestigen. Wanneer je een foto maakt met dit filter, nemen de onscherpe lichtpunten de vorm van het filter aan, waardoor een leuk en creatief bokeh effect ontstaat.


Tips voor het bereiken van het beste Bokeh-effect


Gebruik een groot diafragma

Zoals eerder vermeld: hoe groter het diafragma, hoe kleiner de scherptediepte en hoe uitgesprokener het bokeh effect zal zijn. Als u dus een bokeh effect probeert te bereiken, zorg er dan voor dat u een groot diafragma gebruikt.


Houd afstand tussen onderwerp en achtergrond

Ook de afstand tussen je onderwerp en de achtergrond kan het bokeh effect beïnvloeden. Hoe verder de achtergrond van het onderwerp verwijderd is, hoe vager deze zal lijken, wat resulteert in een meer uitgesproken bokeh effect.


Experimenteer met verschillende lenzen

Verschillende lenzen kunnen verschillende bokeh effecten produceren. Prime-lenzen met een groter diafragma hebben vaak de voorkeur voor het creëren van bokeh, maar je kunt ook met verschillende lenzen experimenteren om unieke en creatieve bokeh effecten te bereiken.


Gebruik natuurlijk licht

Natuurlijk licht kan een mooi en natuurlijk bokeh effect in uw foto's creëren. Probeer foto's te maken tijdens het gouden uur (het uur vóór zonsondergang), wanneer het licht zacht en warm is, of tijdens het blauwe uur (het uur na zonsondergang), wanneer het licht koel en diffuus is.


Conclusie

Het bokeh effect is een mooie en betoverende techniek die diepte en interesse aan uw foto's kan toevoegen. Door een groot diafragma te gebruiken en te experimenteren met verschillende technieken, kun je verbluffende bokeh effecten in je fotografie bereiken.

Wees dus niet bang om de volgende keer dat u foto's maakt met uw camera instellingen te spelen en het betoverende bokeh effect vast te leggen.

Bekijk ook ons artikel met daarin de Top 5 mobiele Bokeh camera apps


Comments


bottom of page